Perspektiver på kontakt og samspil, nyheder og pædagogiske aktiviteter
Det summer af liv i alle kroge
Vi samles som før overalt og med mange sammen
Der rejses på kryds og tværs
Corona-virus holder ferie
🙃😘🤩😎🤪
Corona er efterhånden ikke længere et emne vi møder i nyhederne. Det er nærmest forsvundet. Vi vil ud i friheden igen, og vi vil mødes og rejse rundt i verden som før. Så kryds fingre for, at det holder.
🙂🙂🙂🙂🙂
27.1.22
Coronarelationer!
Relationsarbejde tager TID, med det mener jeg, at når børn skal i institution, kan de godt vænne sig til, at der er forskelige voksne, der tager sig af dem. Det er børn faktisk ret gode til, når de møder fagligt kvalificeret personale, og når personalet er uddannet til at lave relationsarbejde.
Men når der er nye voksne i institutionen hele tiden, så har børnene brug for tid til at vænne sig til de nye voksne, og de nye voksne har brug for tid til at lære hvert barn at kende.
Det vil sige, at selvom der kommer vikarer for corona-eller- andet-syge medarbejdere i institutionerne, så har børnene brug for flere voksne end til hverdag, hvis det ikke er voksne, som de kender, og de voksne skal bruge længere tid til at lære hvert barn at kende, når de er nye i institutionen.
Det er ganske logisk, relationsarbejde tager TID.
Derfor er det særligt udfordrende, at der er SÅ mange syge i institutionerne lige nu, og at det er svært at skaffe kendt- eller ukendt- personale.
Så kryds fingre for at det ikke bliver værre i næste uge.
samt rigtig glædelig jul og et godt og lykkebringende nytår forhåbentlig med mindre smitte i 2022
❤ ❤ ❤ ❤ ❤
16. december 2021
Medarbejdere i dagtilbud den gruppe, der har været mest ramt af coronavirus.
Coronasmitten spreder sig især blandt medarbejdere i vuggestuer, aldersintegrerede institutioner og SFO'er, viser tal fra SSI.
Pædagogmedhjælpere, pædagogiske assistenter og pædagoger i daginstitutioner
er den gruppe, hvor flest er blevet smittet med coronavirus sammenlignet med alle andre brancher. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut (SSI).
Helt præcist er i alt 14,3 procent af alle medarbejdere i dagtilbud - altså børnehaver,
vuggestuer og dagplejer - blevet konstateret smittet i løbet af pandemien. Helt i top ligger vuggestuer, hvor mere end hver sjette medarbejder - helt præcist 16,4 procent - har været testet positiv for covid-19.
I FOA vækker
tallene bekymring hos Kim Henriksen, formand for Pædagogisk Sektor. Han kritiserer, at der er store forskelle fra kommune til kommune på, hvordan de gældende anbefalinger efterleves.
"For eksempel er der fortsat kommuner, som ikke vil tage initiativ til, at hente- og bringesituationer foregår udendørs. Flere steder foregår
det stadig indendørs. Og jeg får også meldinger om, at børn i familier, hvor nogle er isolerede, alligevel møder op i dagtilbud," siger Kim Henriksen.
Han opfordrer derfor til, at man i stedet for anbefalinger indfører
klare retningslinjer for blandt andet børnegruppernes størrelse, og hvornår børn holdes hjemme fra dagtilbud.
Fokuseres alene på den seneste
uge - perioden 6. til 12. december - er andelen af smittede også her højest blandt medarbejderne i vuggestuer.
For at begrænse smittespredning er alle skoleelever i grundskolerne fra onsdag 15. december sendt hjem.
Med
de stigende smittetal in mente bør regeringen gøre det samme på børneområdet, opfordrer Kim Henriksen.
"Der, hvor vi er nu, taler tallene for, at også børn i dagtilbud bliver hjemsendt," siger sektorformanden
og understreger, at der - ligesom på skoleområdet - skal oprettes tilbud om nødpasning, så ingen medarbejdere, der er nødt til at møde på arbejde, kommer i klemme.
Af RASMUS HANDBERG
JOURNALIST
Smitten stiger og stiger, vi lukker IKKE ned, siger myndighederne, men så alligevel...🤔
Måske bliver vi en dag så hverdagskendt med den nye måde/coronarestriktioner, at det er det nye normale!
Lad os hjælpe hinanden med at gøre det nye normale til noget særligt😉
til Marte Meo normalen😀
Nu er vi på den igen, denne gang klogere, men også mere trætte af Corona og diverse følger.
Smitten spreder sig, og mange bliver syge, ikke bare Corona-syge, men alt muligt andet der også smitter florerer.
Tag forholdsregeler allerde nu, pas på dig selv og dine.
🤭🤭🤭🤭🤭
I morgen er vi helt uden Corona-restriktioner.
Så hvad har vi lært af pandemien?
Det er nok lidt forskelligt, hvad vi har lært.
Men jeg tror nok, at jeg vil holde afstand i større udstrækning end tidligere; at jeg i nogen udstrækning vil undgå steder med mange mennesker tæt samlet; at jeg vil holde lidt mere på hygienen; og så vil jeg bruge mere tid sammen med mine kære.
Regeringen har lært at sætte penge af på finansloven til kommende Corona-udgifter, og sådan er der jo så meget.
🙂🙂🙂🙂🙂
Hurra, hurra, hurra, vi kan næsten leve et almindeligt liv igen, sådan som vi har været vænnet til, og som vi har ventet på i mere end et år med pandemi - men....
Forventninger til den næste tid, forhåbninger til ferien og drømme om hvordan det hele bliver fantastisk, når bare vi kan bevæge os "frit" igen, det KAN blive svært at leve op til for den virkelighed, vi vender tilbage til.
Sådan er det med levet liv, tiden er en ubamhjertelig faktor, og forandringer påvirker i mange retninger, DET BLIVER ALDRIG helt det samme igen. Og det skal det heller ikke blive. Heldigvis kan mangt og meget blive endnu bedre, end vi har forestillet os inden.
🙂🙂🙂🙂🙂
Alligevel er det værd at tænke over, hvad det er for et liv, vi vil have tilbage, hvad det er, der er vigtigt for os, og hvordan vi opnår det. Så vi kan glæde os til en dejlig sommer, (forventningens glæde er jo også en del af den samlede oplevelse), og vi kan vende tilbage til et liv efter pandemi, hvor vi er blevet bedre til at holde kontakt med os selv og vores nærmeste. Selv når vi gerne vil nå en masse.
❤ ❤ ❤ ❤ ❤
ikke endnu🤭
Sektorformand: Bevar fornuften
Sektorformand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Torben Hollmann, håber, at retningslinjerne bliver til at forstå.
”Jeg vil ikke blande mig i sundhedsfaglige myndigheders arbejde, men jeg håber bare, at retningslinjerne er klare og tydelige i forhold til, hvornår der skal bruges mundbind, og hvornår der ikke skal. Og hvad gør vi med dem, der ikke kan eller vil vaccineres?” siger han.
Han opfordrer til, at man ikke glemmer de anbefalinger, der er blevet fulgt under hele epidemien.
”Det kan godt være, at vi smider mundbindet, men vi skal ikke smide fornuften.”
- Ser du tegn på, at man er ved at smide fornuften?
”Vi er jo lidt ligesom økologiske køer, der bliver lukket ud på græs en forårsdag. Det ved vi alle, hvordan ser ud, og så har vi også set, at folk er gået bananas i byen de steder, hvor restriktioner er fjernet. Det kan man sagtens forstå, men der er ting, vi bør holde fast i som håndhygiejne og afspritning og forholdsregler omkring hoste. Det vil betyde mindre sygefravær,” svarer Torben Hollmann.
🙂🙂🙂🙂🙂
I januar og februar var der færre småbørn, der blev syge af diverse infektionssygdomme, og der var få indlagte på børneafdelingerne.
Nu er det så blevet maj, vejret har været koldt, regnefuldt og blæsende, og landet åbner op igen. Derfor er det en ganske naturlig følge, at børn bliver mere syge, end de har været hele vinteren, med mindre de har haft Corona.
Det betyder, at der er mange, der er syge af almindelig hoste, feber og forkølelse i denne tid.
Men det lysner, solen og varmen kan give ny energi, og vi kan alle sammen komme ud i frisk luft, så bliver vi nok mindre syge alle sammen.
😎😎😎😎😎
18.4.2021
Småbørn bliver påvirkede af deres miljø, de er faktisk meget påvirklige af deres miljø. Så når der er uro og usikkerhed, så reagerer de med gråd, det er nemlig småbørns måde at kommunikere på. Det vil sige at i denne tid, så kan småbørns gråd være sværere at stoppe, børn kan være sværere at trøste, og de har ikke nødvendigvis fået beroliget deres uro, selvom de holder op med at græde.
Se mere på nedenstående link:
og se også her:
🤒🤭😲
Dagplejer Jannie Frandsen sætter pris på at kramme og være tæt på sine dagplejebørn, men hun kan mærke, at de nye børn, som er født under corona, er mere tilbageholdende end tidligere. Og det er helt naturligt, mener forsker ved DPU, Aarhus Universitet Grethe Kragh-Müller. Når børn ikke har erfaringer med at fremmede kan være sjove og trygge at være sammen med, vil de føle sig utrygge i den situation.Tor Birk Trads
Børn født under tiden med corona har tendens til at være tilbageholdende, svære at køre ind og bakker, når fremmede kommer ind ad døren, siger dagplejere om de forandringer, corona skaber hos de mindste. Bekymrende, men naturligt, siger forsker.
De kan være lidt mere utrygge. Lidt mere tilbageholdende over for fremmede. Og langt sværere at køre ind.
For helt fysisk har børn født lige før eller under corona primært været i hænderne på forældrene. Og det kan mærkes, når de starter i dagplejen, mener dagplejer Jannie Frandsen fra Ribe.
”Vi er begyndt at få de første ’coronabørn’, altså børn, der er født lige omkring pandemiens start, og det er noget, vi taler meget om i dagplejegruppen. For vi kan mærke tydelig forskel,” siger Jannie Frandsen der peger coronaens konsekvenser for de mindste. Læs mere her:
Vi kunne også vælge at se sådan på det, at børnene har fået et stabilt grundlag for at tilknytte sig, når de på den måde har været sammen med deres nærmeste familie, og at det er sundt og naturligt, at de foretrækker dem og det, de kender.
Usikkerhed og tvivl om, hvorvidt det er godt for børnene, at blive afleveret, det kan gøre det sværere for dem at vænne sig til at undvære deres kendte omgivelser.
At etablere et godt forældresamarbejde kan hjælpe børnene på vej, og det kan give forældrene ro til at vælge, hvad der er bedst for dem. Et godt forældresamarbejde kan støttes med Marte Meo metoden.
🙂🙂🙂🙂🙂
Hvornår er vi blevet enige om, at det er bedre for børn at være i institutioner, hvor der er mange børn samlet, og hvor der er få voksne til at tage sig af dem? Har små børn mere brug for at være sammen socialt med andre end med deres forældre? Det undrer jeg mig over i denne tid. Det undrer mig også, at børnene ikke er syge i samme omfang som tidligere år på denne årstid, hvor vi andre år har haft mange syge med forskellige former for influenza.
Til sammen betyder det, at der er mange børn, der møder op i institutionerne, og det presser i forhold til restriktioner om at holde børnene adskildt i små grupper, og det presser personale, der på den måde kommer til at have kontakt med større eller flere børnegrupper i løbet af en dag. Fortsætter vi på den måde, så kan det blive sværere at holde stabilt åbne institutioner for børn af dem, der skal holde vigtige funktioner i samfundet i gang.
Hvis forældre ikke følger rådet om at holde deres børn hjemme, hvis de selv er hjemme, så er det fordi, de ikke kan holde deres børn hjemme. Og det er ikke op til pædagoger, at afgøre om forældre kan passe deres børn selv, det er ifølge restriktionerne forældrenes afgørelse om de kan. Pernille Rosenkrantz Theil anbefalede 6.1.21 forældre at holde deres børn hjemme, hvis de kan. Hun sagde ikke, at de skulle, eller at pædagogerne skal vurdere det.
Jeg husker for ca 2 år siden, at Lektor i pædagogik Ole Henrik Hansen udtalte sig i Debatten på DR 2 omkring tilknytning og daginstitutioner, at det lille barn har brug for at være ved sine forældre, for via relationen at lære at kommunikere med andre og skabe relationer til andre, samt udvikle evnen til at tænke kritisk og kreativt. Alle de ting bliver grundlagt tidligt af forældrene.
Så måske kan pædagoger i større udstrækning støtte, vejlede og inspirere forældre i, hvad og hvordan man kan gøre sammen med deres børn. På den måde vil forældre, der mangler sparring og støtte, fordi de er socialt isoleret, eller på anden vis udfordret i at holde deres barn hjemme, de vil få værdifuld hjælp til barnets trivsel og udvikling derhjemme.
Se også:
Det er lige så vigtigt som tidligere(før Corona), at børn udvikler sociale og følelsesmæssige kompetencer.
I mange daginstitutioner er der netop nu en normering(maj 2020), hvor personale kan give børnene den nærhed og omsorg, som de har brug for.
Det åbner muligheder for at arbejde intenst med børnenes sociale og følelsesmæssige kompetencer.
Savner man redskaber til det arbejde, så se på annelismortensen.wordpress.com eller under fanen Marte Meo Projekt her på siden, der finder man mere om Projekt Sociale kompetencer 0-3 år. Det er gratis.
🙂🙂🙂🙂🙂
Nu (november 2020) er normeringen i daginstitutionerne tilbage til før Corona, og der er stadig restriktioner, der skal overholdes.
Så nu er det endnu vigtigere, at børn udvikler deres sociale og følelsesmæssige kompetencer. De skal i dag kunne aflæse ansigter med mundbind, lære at tale uden at kunne se mundbevægelser, og de skal lære at vaske og spritte hænder forsvarligt. Ligesom børn også skal lære at holde afstand eller give kram efter hvilken relation, de har til andre.
Nu er jeg fra en tid, hvor ro, renlighed og regelmæssighed var normen i vuggestuerne. Personalet var sygeplejersker med uniform og stivede forklæder. Det skal vi næppe tilbage til.
Jeg husker også for 20 år siden, da vi skulle lære at bruge håndsprit, hver gang vi pudsede næse på de små pus i institutionerne. Det medførte nærmest lynchstemning.
Jeg spekulerer på, om alle ændringer gavner børnene i et bredt perspektiv. Små børn kan vænne sig til utrolig meget, men hvad det får af konsekvenser på lang sigt, det kan vi forsøge at gisne om.
Børn, der ikke kan se andre menneskers ansigt ordentligt, de får svært ved at lære at tale for eksempel.
For ikke at sætte ord på de sociale og følelsesmæssige konsekvenser, det kan få. -men som sagt, børn er meget fleksible, og de ser andre mennesker med masker i deres nærmiljø, så hvem kan sige, om det er det rigtige at gøre nu?
😎😎😎😎😎
Kjære alle klasseledere.
Velkommen tilbake til det fysiske klasserommet når den tid kommer.
De fleste elevene gleder
seg nok veldig til å komme tilbake til skolen og til å møte venner, men også til å møte oss lærere igjen. Vi må ivareta reglene for smittevern, så håndhilsing er ikke aktuelt når vi møter
elevene igjen. Hvordan kan vi da ivareta det positive genuine møte vi får med hver enkelt elev når vi håndhilser hver dag?
Det vi oppnår ved å håndhilse på elevene, er å vise dem at vi er glad for
å se hver eneste en av dem, noe alle elvene har behov for. I håndhilsingen så fanger vi blikket til eleven i det hendene våre møtes. Gjennom å få blikk kontakt og gi eleven et godt smil til velkommen, så viser
vi at vi gleder oss over å møte elevene. Det fører til at hver enkelt elev føler seg sett, likt og velkommen. Og dette skal vi få til nå uten å ta på hverandre. Det er viktig fordi når eleven opplever
seg velkommen og likt av læreren, så øker motivasjonen for læring. Så blikkontakt og smil er en svært god start på undervisningen.
Tidligere er det lagt ut filmer av lærere som hilser på elevene
der elevene selv velger hvordan de ønsker å hilse ved å peke på et av flere bilder på veggen med hilsealternativer. De kan velge å hilse med føttene, eller danse en liten dans sammen, klemme læreren, high five
hilsing eller andre alternative måter å hilse på. Dessverre er det mange av elevene som velger alternativer der den gjensidige blikkontakten og det felles gode smilet mangler. Så for å ivareta hilsing med felles blikk og smil,
slik at eleven ser at vi gleder oss over være der sammen med dem samtidig som vi ivaretar retningslinjene for smittevern, så må vi tenke nytt.
Et forslag kan være å be elevene komme en og en og at vi som lærere
står litt innenfor døren inne i klasserommet. Da kan vi ha to meters avstand og samtidig møte hver elev med blikk og smil uten å håndhilse.
Lykke til alle sammen!
🙂🙂🙂🙂🙂
Vi har lukket daginstitutioner og skoler i hele landet, er det fordi børn smitter?
Nej, børn smitter ikke, og de har brug for kys og kram, ligesom de altid har.
Men måske skal vi til at se på, hvilke forhold børn har i skole og daginstitutioner. Vi må snakke om minimumsnormeringer og klassestørrelser, inden vi sender alle tilbage til det, der var før Corona. Men vi må også snakke om rum i forhold til hvor mange, der kan være sammen, uden at de kommer til at være alt for tæt på hinanden hele tiden.
Man kan se på opfyldelse af minimumsnormeringer på mange måder. Der behøver ikke at være flere pædagoger i hver institution, man kan bare skære ned på børnetallet!! Så det passer til 1:3 for de små og 1:6 for de andre.
Det kan være, at vi ved at bruge erfaringer fra denne situation, kan få bedre forhold for vores børn generelt, til glæde og gavn for hele samfundet. Det kunne muligvis nedbringe sygefravær mange steder, at vi holdt afstand og fik tid sammen, og dermed sikrede alles trivsel og sundhed.
🙂🙂🙂🙂🙂
Med ønsker om mange kys og kram på behørig afstand.
Må alle der læser dette, give det videre til børnene.
Det er i disse Corona tider, at ordet bølge får en helt ny betydning. Inden Corona troede jeg, at bølger havde noget med vand at gøre. Nu ved jeg, at bølge også kan betyde, at der er mange mennesker, der er smittet med en smitsom sygdom.
Forandringer sker hurtigere, end man kan nå at blinke med øjnene.
🤨🤔😮
Kontakt og samspil får nye betingelser, når vi alle bliver påvirkede af risikoen for at blive smittet med Corona.
Nu bliver vores behov for at have kontakt med andre mennesker påvirket af risikoen for at blive smittet. TV lægen siger, at vi skal forestille os, at alle vi møder, de er raske smittebærer, de ved det ikke selv, men de forestiller sig det samme om os. Det bryder smitteveje, at alle holder afstand.
Så når vi mødes, så holder vi den afstand, der er nødvendig for ikke at blive smittet.
Det gør det meget vigtigt, at vi har kontakt og får berøring af dem, vi er nær med i dagligdagen. Alle ved, at små børn har brug for god kontakt, nærvær og berøring. Men det har andre mennesker også, ikke helt på samme måde, ikke desto mindre har vi brug for god kontakt, nærvær og berøring, det er menneskeligt.
Men husk også at vaske hænder, spritte og bliv testet, hvis du har symptomer på Corona.
Kun på den måde kan vi stå sammen på afstand, som statsministeren opfordrer til.
😘🤭😉🙃🙂