Om tilknytning

Man kan læse mere om omsorg og tilknytning i vuggestuen i DIN PERSONLIGE PÆDAGOGIKBOG
Man kan læse mere om omsorg og tilknytning i vuggestuen i DIN PERSONLIGE PÆDAGOGIKBOG
Ole Henrik Hansen: min søn er ikke i vuggestue
Ole Henrik Hansen: min søn er ikke i vuggestue

I debatten på DR 2 torsdag d.25.4.19 forklarede lektor i pædagogik Ole Henrik Hansen omkring det ca 0-2 årige barns behov for tilknytning, at barnet har brug for forældre, der i yderste konsekvens vil for barnet.

Det lille barn har brug for at være ved sine forældre, for via relationen at lære at kommunikere med andre og skabe relationer til andre, samt udvikle evnen til at tænke kritisk og kreativt. Alle de ting bliver grundlagt af forældrene i den alder, derfor handler det også om forældreorlov, konkluderede Ole Henrik Hansen.

🙂🙂🙂🙂🙂

Set herfra, pædagog med årelang erfaring fra vuggestue, så er jeg meget enig med Ole Henrik Hansen i, at barnets behov for sikker tilknytning omkring 10-12 måneders alderen er stærk. Det er også det tidspunkt, hvor mange forældre starter på arbejdsmarked igen efter barsel. Tidspunktet for vuggestuestart er muligvis valgt ud fra arbejdsmarkedets muligheder og begrænsninger. Men når det er sagt, så er det tydeligt set herfra, at børn også er meget åbne for nye tilknytninger netop i den periode. Det ser ud til at børn på 10-12 måneder, der lige er begyndt at bevæge sig væk fra deres nærmeste tilknytningsfigurer, de er nysgerrige, undersøgende og åbne for muligheder for relationer med andre. Børn foretrækker deres nærmeste, mens de sagtens kan have mange andre og forskellige tilknytningsfigurer i deres liv, det er med til at udvikle deres evne til at kommunikere og skabe relationer.

Tidligere var det familie og nærmiljøet, der bibragte barnet muligheder for forskellige tilknytningsfigurer. I dag er det vuggestuen, der kan tilbyde barnet mange tilgange til livet og måder at være sammen med andre på. Fordi forældre går på arbejde, familier har ikke nødvendigvis deres nærmeste indenfor rækkevidde, og de andre børn er også i institutioner.

I øvrigt så mener jeg, at jeg som pædagog, i yderste konsekvens hellere vil leve for og med barnet, og det gælder for alle de børn, jeg har ansvar for i vuggestuen.

❤❤❤❤❤

Småbørn har i den grad brug for pædagoger, der kan vise, hvordan man lever sammen, så man undgår at komme i yderste konsekvens.

Det med, hvordan man lever sammen, på den gode måde, det kan man blive bedre til, ved at uddanne sig i Marte Meo.

Del siden