Kontakt og samspil

Hvornår skal man støtte udvikling?

Marte Meo pædagogik handler om at støtte naturlig udvikling.

Frem for at underkende, negligere eller stille krav til andre, så kan man med et perspektivskifte få øje på det, der mangler at blive udviklet.

Tit er det lettest at få øje på det, der mangler, når man kan se det lidt udefra og på afstand, som man kan, når man filmer og bagefter analyserer filmen.

Men udviklingsstøtte tager udgangspunkt i nærmeste udviklingszone. Det vil sige, det barnet selv kan med lidt hjælp.

Og hvad skal man så hjælpe barnet med at udvikle?

Ja, barnets adfærd fortæller om det, barnet kan i den givne situation, da alt det barnet ikke kan fortælle med ord, afspejles i barnets adfærd.

Så når barnet gentager en uhensigtsmæssig handling på trods af dine intentioner, så har barnet brug for hjælp til at gøre noget andet.

På den måde kan man være sikker på, at når man siger stop, nej, hold op, lad være med det og lignende flere gange i træk, eller hvis man ikke kan få øje på barnets adfærd. Så er det tid at finde ud af, hvad barnet mangler, eller om der kan ændres på miljøet, så barnet ikke igen og igen bliver sat i en situation, det endnu ikke har lært at håndtere hensigtsmæssigt.

🙂🙂🙂🙂🙂

Hjælp og støtte til udvikling formes af det, barnet har brug for og mangler at lære.

Indimellem kræver det, at man selv må have hjælp og støtte til at udvikle og lære, hvordan man støtter og udvikler barnet.

Del siden