27.8.2017 Sommer sol over naboens hus

I dag har det faktisk været sommer, sol og varme, og det kommer ikke et øjeblik for tidligt. Endelig en dag hvor man kan sidde ude til sent om aftenen, nyde den friske luft og duft, få farve af sol og sommer, og samle op til efterår og vintertid.

26.8.2017 Børneperspektiv?

Er der overhovedet nogen der tager børnenes perspektiv, i forhold til at vokse op med forældre der arbejder på alle mulige tidspunkter?

https://www.avisen.dk/trods-skaeve-arbejdstider-foraeldre-oensker-ikke-boe_458415.aspx

Trods skæve arbejdstider: Forældre gider ikke børnehaver med aftenåbent

Selvom butikkernes udvidede åbningstider betyder skæve arbejdstider, ønsker forældre ikke at sende deres børn i pasningstilbud om aftenen eller i weekenden.

Af Maria Jeppesen
MERE
 
De fleste børnehaver og vuggestuer lukker klokken 17. Det giver problemer for de butiksansatte. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix/Arkiv
 

Selvom både fagbevægelse og arbejdsgivere presser på for, at flere kommuner indfører fleksible åbningstider i børnehaver og vuggestuer, er det ikke et brændende ønske hos forældrene. 

Det fortæller forældreorganisationer, og det bliver bakket op af en stor tilfredshedsundersøgelse. 

Nye tal viser ellers, at der er kommet flere medarbejdere i servicebranchen, herunder butiksansatte. Og de må i højere grad finde sig i skæve arbejdstider, der ligger uden for daginstitutionernes normale åbningstider.

Det sker i takt med, at flere især dagligevarebutikker holder længere åbent. Senest har Netto bebudet flere døgnåbne butikker. 

Men behovet for pasningsmuligheder uden for de normale åbningstider synes ikke er være til stede hos forældrene. 

Forældregrupper: Vil have børnene hjemme 

Hos Familiepolitisk Netværk oplyser medstifter Karen Lumholt, at forældre med skæve arbejdstider foretrækker at få børnene passet hjemme af familie og bekendte frem for at sende dem i institutioner med længere åbningstider. 

- Det har formentlig noget at gøre med, at forældrene ikke føler, at de kan byde børnene det, siger Karen Lumholt. 

Hos Forældrenes Landforening (FOLA) oplever formad Louise Gjervig Lehn heller ikke, at forældre har et stort ønske om at flere børnehaver og vuggestuer holder åbent om aften, natten og i weekenden. 

- Vi har en fornemmelse af, at der ikke er den store efterspørgsel efter udvidede åbningstider, siger hun. 

Ifølge Louise Gjervig Lehn ønsker mange forældre dog at gå ned i tid på arbejdet for bedre at kunne balancere arbejde og familieliv. 

LÆS OGSÅ: Sonni arbejder i supermarked: Hul i hovedet man kan handle midt om natten

Forældre er tilfredse 

En landsdækkende tilfredshedsundersøgelse af dagtilbudsområdet, lavet af Rambøll for Social-og Indenrigsministeriet sidste år, viser stor tilfredshed med de nuværende åbningtider. 

I undersøgelsen svarer 90 procent af 1.681 tilfældigt udvalgte forældre til børn i dagtilbud eller SFO, at de er 'meget tilfreds' eller 'tilfreds' med institutionernes åbningstider. 

Fire procent er 'utilfreds' og en procent 'meget utilfreds'. 

Utilfedsheden finder man dog hos fagbevægelsen og arbejdsgiverne, der klandrer kommunerne for ikke at sørge for, pasningstilbuddene matcher det fleksible arbejdsmarked. 

Arbejdsgivere kræver fleksibilitet 

Hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA) finder de det meget problematisk, at kun et begrænset antal daginstitutioner tilbyder pasning uden for normal åbningstid.

 

En rapport fra analyseinstituttet KORA viste tidligere på året, at kun 13 institutioner på landsplan tilbyder weekendpasning og 10 institutioner har døgnåbnet. 

- Kommunerne lever i deres egen lille lukkede verden, hvor de stadig tænker 8-16, og det passer bare ikke på den vej, arbejdsmarkedet bevæger sig hen imod, siger chefkonsulent i DA Berit Toft Fihl. 

Hun mener, det er et stort problem for arbejdsgivere, at der ikke er flere fleksible pasningstilbud: 

- Vi prøver jo at indrette og tilrettelægge arbejdet, så det passer med de produkter, vi sælger eller den service, vi yder. Det kræver fleksible medarbejdere. Men kan medarbejderne ikke være fleksible, fordi kommunerne lever i deres egen lukkede verden, siger Berit Toft Fihl. 

LO: Nødvendigt med udvidede åbningstider 

Hovedorgnisationen LO mener også, kommunerne halter bagud i forhold til det fleksible arbejdsmarked. 

- For dem, der arbejder i butik, er åbningstiden eksploderet og man har de her atypiske arbejdstider. Deres arbejdsliv og familieliv skal også kunne hænge sammen, siger næstformand i LO Nanna Højlund. 

Hun forklarer, at mange medarbejdere med skæve arbejdstider må ty til andre pasningsmuligheder for at få familie og arbejdsliv til at hænge sammen. 

- Vi er nødt til at kigge på åbningstiderne. For mange forældre kan det opleves som en fjerntliggende mulighed, og derfor finder de måske andre løsninger på problemet og er afhængige af, at andre passer deres børn. 

KL: Ikke et generelt problem

I kommunernes Landsforening oplever de heller ikke et behov fra forældrenes side for flere institutioner med udvidede åbningstider. 

Formand for Børne- og Kulturudvalget Anna Mee Allerslev (R) henviser til, at tilfredshedsundersøgelsen ikke tyder på, der et generelt problem med åbningstiderne.

"Tværtimod er der generelt tilfredshed med åbningstiderne. Så det er kommunerne nødt til at tage bestik af, når de prioriterer i en stram økonomi," oplyser Anna Mee Allerslev i en skriftlig kommentar til Avisen.dk.

Hun understreger, at hun har fuld forståelse for, at det kan være frustrerende, når man forælder oplever, at åbningstiderne gør det vanskeligt at få tingene til at hænge sammen.  

Flere får arbejde i servicebranchen  

Det går godt for beskæftigelsen i servicebranchen, der har oplevet job-vækst siden finanskrisen. Det viser nyt forskningsnotat fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier, FAOS.

Fra 2008 til 2015 er antallet af medarbejdere i servicebranchen steget med 57.000. 

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der i juni 2017 var 684.022 personer beskæftiget inden for handel og transport. I 2009 lå antallet på 634.189 personer. 

HR-direktør i Coop Danmark, Claus Ljundahl, bekræfter, at der de seneste år er kommet sket en stigning i ansatte i dagligvarebutikkerne. 

Han forklarer, at det er butikkernes udvidede åbningstider, der har krævet øget arbejdskraft. 

- Tidligere lukkede butikkerne klokken seks. Så begyndte man at udvide rammen til klokken syv, otte, ni og nu 10, fortæller Claus Ljundahl.

 

🙂🙂🙂

25.8.2017 Ammehjerne

Hvad er det?

Vær glad for din ammehjerne

Skrevet af 

Ammehjerne? Hvad er nu det for noget? - Og er det egentlig godt eller skidt at være glemsom i den periode man ammer?

Du har tjek på pusletasken som er optimeret til bristepunktet, hvorefter du styrter rundt og leder efter nøgler, mobiltelefon og pengepung inden I skal på tur. Hvis du er uheldig så ligger de på køl ved siden af mælken som du købte igår. 

Selvfølgelig er det irriterende at have sådanne tanke-blackouts, og selvfølgelig er det irriterende pludselig ikke at kunne huske mere end to cifre ad gangen eller hvad man var i færd med at gøre eller sige, - men faktisk er der flere gode grunde til at vores hjerner prioriterer som de gør.

Forskning (ja, der er faktisk forsket en hel del i det) viser, at post partum memory loss, bedre kendt som ammehjerne, faktisk ikke er så slemt at have, som du måske tror. 

Moderinstinktet vinder over hukommelsen

Helt konkret må hukommelsen vige pladsen for moderinstinket og barnets overlevelse. Du glemmer så at sige mere uvæsentlige ting, men du ville f.eks. aldrig glemme hvor du lagde din baby.

Glemsomheden skyldes flere ting. Først og fremmest sker der et kraftigt fald i dit østrogen-indhold kort tid efter fødslen som påvirker de mekanismer der sender signaler rundt i hjernen. Når østrogenindholdet falder bliver du mere glemsom.

Derudover spiller trætheden en vigtig rolle. Mangel på sammenhængende søvn gør det væsentligt sværere at bevare koncentrationen og dermed hukommelsen. Hvis man ikke får dækket sit søvnbehov, eller afbrydes mange gange i løbet af en nat, bliver dagens hændelser ikke lagret i langtidshukommelsen i samme grad som normalt.   

Ammehjernen sørger for søskende

Faktisk hjælper din ammehjerne dig også med at bearbejde eller glemme fødselssmerten sådan, at søskende kan komme på tale, hvilket i det samlede regnskab er med til at sikre menneskehedens overlevelse.

I virkeligheden er en ammehjerne en hjerne, der kan overskue flere ting, end den normalt kan.  

Læs også: Spis kokosolie når du ammer

Den gode nyhed er, at mange kvinders hukommelse efter noget tid bliver bedre end den var før, og de bliver også meget bedre til at multitaske end før de fik børn. 

Faktisk er det sådan, at de stoffer, som påvirker hjernen, når man ammer, netop giver en skærpet opmærksomhed og bedre muligheder for at lære, og for at overskue komplicerede sammenhænge. 

Det kan i øvrigt være en befrielse at finde ud af, at man befinder sig i samme båd som alle andre mødre med hensyn til ammehjerne, brystbetændelse, frustrationer og flyvske hormoner.  Hvis du vil læse en hylende morsom bog om netop disse emner, anbefaler vi Julia Lahmes bog: Hvor lagde jeg babyen?

Kilde: The Gardian: Pregnantcy does cause memory loss

Det er godt så blev vi så kloge, hjernen kan spille et pus med kvinder, der ammer.

24.8.2017 Nyheder fra Frydenlund

NYHED Mig og min ADHD
 
Nyt materiale om ADHD: en arbejdsbog til børnene fuld af øvelser og en vejledning til de voksne.
 
Bøgernes grundpille er, at når børnene lærer sig selv bedre at kende, bliver det lettere for dem at handle på deres udfordringer.
 
Arbejdsbog:
112 sider, ill. i farver  169 kr.
 
Vejledning:
112 sider, indb., ill. i farver  269 kr.
 
»En bog som denne burde være et primært værktøj på skoler og institutioner, hvor der er tid til, at en voksen arbejder med barnet. En kæmpe anbefaling herfra!«.
Marie Warthoe Svensson, pædagogisk afdelingsleder
 
NYHED Æstetisk praksis og børn
 
Børns æstetiske erfaringer er grundlæggende for al anden læring: sprog, sociale omgangsformer og ikke mindst forståelsen af sig selv.
 
Bogen viser, hvordan I kan indrette læringsmiljøet i børnehave og vuggestue, så det øger børnenes indlæring og understøtter deres fordybelse over verden.
 
176 sider, ill. i farver 269 kr.
 
»Bogen er grundig og tager sit formål alvorligt, og giver den udøvende pædagog mange ord med på vejen til at beskrive, hvad æstetisk praksis er og kan være«.
Bjarne Tolboe Christiansen, daginstitutionsleder, pædagog og diplom i ledelse
 
Der er utrolig meget litteratur om pædagogiske emner, om eks adfærd der udfordrer, og hvad man kan gøre ved det.
Faktisk er det lidt uoverskueligt med så mange udgivelser, lidt ligesom at søge på Google, hvis man ikke præcist ved, hvad man leder efter, så kan man få svar på noget andet, end det man spørger efter. Svar der næsten ligner, men som egentlig dækker noget helt andet.
Dermed ikke sagt, at netop disse bøger ikke er det helt rigtige til børn med ADHD og for pædagoger med ønske om at udvikle æstetisk praksis.
Det kan lige så godt være i dem, at du finder netop det, du mangler.
Pointen er, at med Marte Meo tager man udgangspunkt i det, der giver mening til egen praksis, egne krafter og principper for naturlig udviklingsstøtte.
🙂🙂🙂🙂🙂

23.8.2017 Spejling af det gode samspil

https://youtu.be/obHYGhqiHHA

Marte Meo handler om at se det gode på videoklip, så man kan spejle sig i det der går godt, og på den måde gøre mere af det der virker, her vuggestuepædagogik.

22.8.2017 Ny bog af Dion Sommer

Dion Sommer er kommer med en ny bog: Professionernes begreber, UDVIKLING, fra udviklingspsykologi til udviklingsvidenskab.

Bogens titel alene siger jo, at her er der noget helt nyt på færde. En anmelder skriver da også: "En sådan ny indsigt får vidtgående konsekvenser for vores måde at tænke udvikling og pædagogik på og udgør intet mindre end et nyt paradigme i den udviklingspsykologiske teori og tænkning." Du får vendt op og ned på en del af de ting, du i sin tid lærte om 'klassisk udviklingsteori". Og du får friske argumenter for at lave lege-og lystbaseret læring i dagtilbuddet og ikke papegøje-træning.

Det lyder meget spændende at udviklingspsykologien udvikler sig, i en tid hvor alting forandre sig med stor hast, så er det selvfølgelig oplagt at også udviklingspsykologien udvikler sig.

🙂🙂🙂

21.8.2017 Æstetikken

Æstetikken tilbage i pædagogikken

Hvad er det, de æstetiske udtryksformer har at tilbyde pædagogikken i dag? Dette højaktuelle spørgsmål er det centrale omdrejningspunkt for denne nye bog.

Ambitionen med denne bog er at give næring og inspiration til en tiltrængt diskussion af den æstetiske fagligheds aktuelle vilkår på pædagoguddannelsen og ude i de pædagogiske praksisfelter i bredeste forstand.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er da værd at læse om, hvis man vil noget med pædagogikken.

Hvad er æstetik og hvad er kreativitet, hvad adskiller de 2 fra hinanden, og hvad holder det sammen.

Måske er det godt at have mange ord og begreber for det, der er noget svært at definere, og som gør det hele spændende-interessant-inspirerende-sjovt-innovativt-og meget mere!

🙂🙂🙂

Hvad var det nu der skete i uge 33?

Måske kan du finde noget spændende ved at klikke herunder