24.7.2017 kommentar til normering i daginstitutioner

https://www.b.dk/kommentarer/flere-paedagoger-er-en-god-investering

Kommentar

Flere pædagoger er en god investering

2 Se alle Elisa Bergmann, fotokredit: Heidi Maxmiling

Vuggestuer og børnehaver er et godt sted til børnepasning, mens mor og far går på arbejde. Sådan var tilgangen til de danske daginstitutioner tilbage i 1980erne, hvor man primært talte om en »arbejdsmarkedsforanstaltning«. Der er heldigvis sket meget de seneste 30 år, og i dag anerkender politikere og eksperter, at en tidlig indsats gør en afgørende forskel for børnene. At daginstitutioner er et pædagogisk tilbud af høj kvalitet.

 

Læs også

Socialdemokratiets plan for skattefradrag skaber kun 250 job

Derfor bliver jeg bekymret, når cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos i Berlingske Business tager os alle sammen en tur tilbage til 80erne. Cheføkonomen konkluderer nemlig, at det ikke kan betale sig at investere i flere pædagoger til daginstitutionerne. Det er meget bedre med skattelettelser. Han henviser til en ny vismandsrapport fra Det Økonomiske Råd, der har regnet på effekterne af at skabe bedre normeringer i Danmark. Hvis man tilfører 2,5 milliarder kroner til flere pædagoger, vil det ifølge vismændene »forøge beskæftigelsen med 250 fuldtidsbeskæftigede som følge af forkortet barsel«.

Og det er altså den del af rapporten, der får Mads Lundby Hansen til at konkludere, at det er meget bedre med skattelettelser. Fordi bedre normeringer ikke i højere grad får forældrene til at forkorte deres barsel.

 

Læs også

Cepos fordrejer vismændenes undersøgelse af børnepasning

Måske skulle økonomen Mads Lundby Hansen læse lidt videre i rapporterne fra en anden økonom. Nemlig den nobelprisvindende økonom James Heckman, der har regnet på effekterne af en tidlig indsats. Han ser nemlig ikke dagtilbud som en arbejdsmarkedsforanstaltning – men som en mulighed for at give alle børn en god start på livet. Jo før man sætter ind, jo bedre og billigere kan samfundet sikre livsduelige borgere. En lærerig og udviklende barndom kan ifølge James Heckman give et langt bedre afkast end aktier, hvis samfundet altså er klar til at investere i bedre daginstitutioner.

Den omtalte vismandsrapport fra Det Økonomiske Råd konkluderer faktisk også, at politikerne skal se børn som en investering. Ikke en udgift. Rådet skriver, at »studier har vist, at børns omgivelser påvirker udviklingen af børns kognitive, sociale og emotionelle evner«. Vismændene skriver desuden, at daginstitutioner giver bedre effekt end dagpleje, hvilket ifølge rapporten »sandsynligvis kan tilskrives, at personalet i daginstitutionerne er bedre uddannet«. Uddannelsesniveauet kan altså ifølge vismændene opfattes som et mål for kvaliteten. Men den del af rapporten er åbenbart ikke vigtig for Mads Lundby Hansen. Det er kun vigtigt, hvornår forældrene er klar til at vende tilbage efter barsel.

 

Læs også

Pas på pensions-nødderne

Hvis Mads Lundby Hansen virkelig insisterer på kun at se vuggestuer som en arbejdsforanstaltning, kan han med fordel tage et møde med Dansk Erhverv. De ønsker nemlig også flere pædagoger, da dårlige normeringer får forældrene til at arbejde på deltid fremfor fuldtid. Det må da også gøre indtryk på en cheføkonom.

Hvilke argumenter tæller mon mest for de beslutnings ansvarlige politikere.

27.7.2017 Flere pædagoger

https://www.kristeligt-dagblad.dk/debat/der-skal-bruges-flere-resurser-paa-vores-boernehaver

”Det her bliver ikke nogen revolution,” sagde børne- og socialminister Mai Mercado (K) om den nye børnepakke – og nej, det kan man ikke påstå. Men hvis velfærdssamfundet især handler om at skabe tryghed og trivsel for de mindste, og man gerne vil bryste sig af velfærd, så skal der helt andre politiske initiativer til. Børn, som tromles i børnehaven, har dårlige muligheder for at udvikle selvværd.

Børn, som ikke har tilstrækkelig voksenkontakt, har dårlige muligheder for at udvikle sprog og sociale kompetencer. Det siger vel sig selv, men der er åbenbart behov for at sige det igen. Der skal bruges flere ressourcer på vores børnehaver, vi kan umuligt være tjent med andet. Der skal være et rimeligt antal pædagoger til at tage sig af vores børn. Hvis vi ikke kan sørge for det, så må man spørge, hvor meget vores børn egentlig betyder for os.

Thomas Johannes Erichsen er cand.mag. i moderne kultur.

Ja, flere pædagoger er en god investering.

28.7.2017 Børn skal fylde

http://jyllands-posten.dk/debat/kronik/ECE9739414/boern-skal-fylde-mest-naar-de-er-smaa/

Vi har indrettet et mærkværdigt samfund, hvor vi bruger flest kræfter på vores børn, når de kan selv – og færrest, når de har mest brug for os.

Sådan kan det gå, når man bliver for fokuseret på (økonomisk) vækst, og man glemmer grundlæggende værdier.

Er du blevet nysgerrig efter mere så se videre ved at trykke herunder!

Så får du meget mere af mine Marte Meo perspektiver